Project feiten
Klant: –
Datum: –
Locatie: Noorderplassen West Almere
Uitdaging: Er is een ontwerp gemaakt voor een woning op water. Als locatie zijn de Noorderplassen West te Almere uitgekozen. Er is gekeken naar zowel het architectonische deel, het constructieve deel, het bouwfysische deel en bouwtechnische deel. Het concept is het verweven van de waterwoning met landschapselementen zoals, riet, water en bos. De buitenruimte ligt op het zuiden. De gevels zijn bekleed met aluminium panelen en hout. Het aluminium glanst en past goed bij het water, De houten gevelbekleding gaat goed over in elementen, zoals bos en riet.
Voor het drijflichaam is gekozen voor een betonnen casco, omdat betonnen casco’s stabieler zijn en minder last hebben van golven dan watervilla’s die gebruik maken van een polystyreen drijflichaam. De diepgang van de waterwoning is berekend met behulp van de wet van Archimedes. De casco wanden zijn 25 cm en voorzien van een dubbele bewapening. De bovenbouw bestaat uit een stalen kolomskelet (licht van gewicht), waardoor het zwaartepunt lager komt te liggen en het geheel stabieler is. Het stalen skelet (met stalen liggers) is minimaal gedimensioneerd. Verder is de vloer van Slimline Buildings B.V. toegepast. Deze vloer is licht van gewicht, de installaties kunnen makkelijk verwerkt worden, de geluidswerend is hoog en een optimaal binnenklimaat is mogelijk door gebruik te maken vloerverwarming en een koelplafond. Verder heeft de waterwoning twee constructieve uitkragingen.
Voor de opwekking van warmte is gekozen om gebruik te maken van een warmtepomp. De warmtepomp zal in de winter warmte onttrekken uit het water in het meer. In de winter zal niet al het water bevriezen. Het dieper gelegen water (onderste waterlaag) zal niet onder de 4 graden Celcius komen. De dichtheid van water is namelijk het grootst bij 4 graden Celcius. Wanneer het gaat vriezen (lichter water) en de bovenste waterlaag ijs wordt, is er in de waterkolom een omgekeerde stratificatie waar te nemen. Het koude water van nul graden bevindt zich nu bovenop de warmere laag van 4 graden. De aanwezigheid van ijs op het water zorgt ervoor dat de wind geen grip kan krijgen op de kolomwater. Voor het verwarmingssysteem is verder gekozen voor luchtverwarming met warmteterugwinning door middel van een warmtewisselaar. Het voordeel hiervan is dat de ventilatie en verwarming geïntegreerd zijn in de installatie. De waterwoning heeft een lage thermische massa (staalskeletbouw). De warmtelasten zijn dan afhankelijk van het weer (wisselende warmtelasten). Bij deze eigenschap hoort een verwarmingssysteem dat snel reageert. Er is gekozen voor lage temperatuurverwarming (30 – 50 graden Celcius) voor de in te blazen lucht. Verder is er gekozen voor akoestisch hoogrendementsglas (SSG Climaplus Acoustic). Het gaat om een geluidswerende en warmte reflecterende beglazing.
Verder is de hoeveelheid daglicht berekend en is deze getoetst aan het bouwbesluit. Ook is de akoestiek doorgerekend.
De uitkraging aan de zuidkant van de waterwoning zal een deel van het zonlicht afkomstig vanuit het zuiden weren. Verder wordt er gebruik gemaakt van een waterbesparend toilet, waarbij het regenwater wordt herbruikt.